Traceergas


Deze techniek wordt gebruikt voor het opsporen van lekkages in diverse leidingen, zoals water- en verwarmingsleidingen, rioleringen en afvoeren. Wanneer een leiding met traceergas onder druk wordt gezet, dan komt het gas door de lekkage naar buiten. Omdat gas vluchtiger is dan water, kunnen minimale lekkages, scheurtjes en barstjes met behulp van een detector worden opgespoord.

Lekdetectie met formeergas als traceergasLekdetectie


Lekdetectie en/of lekzoeken met behulp van formeergas, ook wel de “waterstof traceergas methode”, is vandaag de dag een gevestigde lekdetectie methode binnen de industrie. Sensistor lanceerde zijn eerste lekdetectie apparaat/ lekzoeker gebaseerd op de waterstof traceergas methode al meer dan 20 jaar geleden. Men gebruikt deze lekdetectie methode wereldwijd in verschillende takken binnen de industrie. Voornaamste reden is dat formeergas (waterstof met stikstof) als traceergas vele voordelen heeft in vergelijking met bijvoorbeeld helium (kosten, onderhoud,gebruiksvriendelijk, achtergrond concentratie)

 

 

 

Uniek en betrouwbaar

 

De Sensistor waterstof lekzoekers zijn unieke lekdetectie instrumenten voor industriële lekdetectie en lekdichtheids controle. De waterstoflekzoekers zijn compact, robuust en uiterst gevoelig voor waterstofgas. De methode vereist geen pompen en/of het aanzuigen van traceergas en vergt daardoor een minimum aan onderhoud.
Lekkages zo klein als 5x10-7 mbarl / s (0,5 ppm) kunnen eenvoudig worden opgespoord. De Sensistor lekdetectors zijn ongevoelig voor andere gassen en zijn uniek in het filteren van achtergrondconcentraties waterstof.
Met andere woorden, alles wat nodig is voor een gevoelige en betrouwbare traceergas lektest.

 

Het optimale lekdetectie traceergas

 

Lekdetectie met behulp van de waterstof traceergas methode wordt steeds meer toegepast in de industrie. Een belangrijke reden is dat formeergas het goedkoopste traceergas is op dit moment. Het gasmengsel dat gebruikt wordt is een veilig en niet giftig mengsel van 5% waterstof in 95% stikstof. (Formeergas) Waterstof is het lichtste en het minst stroperige van alle gassen. Het verspreidt zich zeer snel gedurende de lektest in het test object en sijpelt snel door de kleinste lekken.

 

Feiten over het formeergas als traceergas


Puur waterstof wordt nooit gebruikt als traceergas want het is zeer ontvlambaar.

Formeergas is een gasmengsel dat bestaat uit 5% waterstof en 95% stikstof en is 100% veilig.
Dit standaard gasmengesel is niet brandbaar (zie ISO 10156) en is niet giftig of corrosief, noch gevaarlijk voor het milieu. Zowel waterstof als stikstof zijn aanwezig in alle biologische systemen.

 

Traceren in de praktijk


Wij brengen deze methode voor diverse soorten lekkage in de praktijk, denk hierbij aan het opsporen van lekkages aan bijvoorbeeld;

  • Waterleidingen
  • Cv-leidingen
  • Vloerverwarming
  • Daklekkages
  • Warmtewisselaars
  • Convectoren
  • Koelleidingen